400 km/h ylittyi jälleen Hallin nopeusmittaustapahtumassa

KUVA: Janne Huhtala
Sami Takkunen ja Turbo-Hayabusa, 403 km/h

Hallin sotilaslentokentälllä ajettiin nopeusmittaustapahtuma, jossa saatiin uusi 400 km/h rajan ylittäjä. Sami Takkusen lukemaksi kirjattiin 403 kilometriä tunnissa.

Lähes tyynessä säässä ajetussa Hallin nopeusmittaustapahtumassa tulokset olivat odotetun kovia. Sami Takkusen seisovalla maililla ajaman 403 km/h loppunopeuden lisäksi Mika Horto ja Kari Holopainen ylittivät 380 km/h rajan.

Turbo-Hayabusalla ajanut Takkunen palkittiin lopulta kovan työn ja monien vastoinkäymisten jälkeen huipputuloksella. 400 Km/h ylitykset lasketaan Suomessa edelleen yhden käden sormissa, joten +400 kerhon saunaillassa ei vieläkään ole ylälauteilla ruuhkaa. Takkusen yritykset edellisinä kausina ovat päättyneet välillä katteiden irtoamiseen, välillä moottoriongelmiin. Sami Takkunen ehtikin jo nimeämään vastoinkäymisten sävyttämän valkoisen Hayabusansa nimellä "White Problem".Talven aikana rakennetussa moottorissa tehoa on takarenkaalta mitattuna 460 hevosvoimaa, joten moottoritehoa on aavistuksen yli 500 hevosvoimaa. Suurimmat ongelmat lauantaina Hallissa liittyivät takarenkaan pitoon, tai paremminkin sen puutteeseen. Ensimmäinen veto päättyi moottorin paukuttaessa kierrosluvunrajoittimeen kuutosvaihteella ja nopeuden jäädessä harmittavasti juuri alle 400 km/h rajan. Toiseen vetoon välitystä pidennettiin ja se tuotti tulosta, kun sekä kennot että tutka mittasivat tulokseksi 403 km/h. 

Takkusen pyörällä radalla kävi kertaalleen myös Kari Holopainen, joka paukautti tauluun lukeman 384 km/h. Tällä lukemalla Holopainen liittyi 100 m/s ajaneiden kerhoon. Hallissa Holopaisen tulos riitti kolmanteen sijaan, sillä edelle kiilasi Mika Horto, niinikään 500-hevosvoimaisella Turbo-Hayabusalla. Horto valitteli, että unohti ensimmäiseen suoritukseen laskea takarenkaan painetta ja rajun sutimisen jälkeen tulokseksi tuli 378 km/h. Toinen veto paremmalla pidolla tuotti tuloksen 386 km/h, jolla siis päivän kakkoseksi.

Tekniikkamurheista huolimatta Ari Klemettinen kirjasi 368 km/h tuloksen. McXpressin turbosarjan Hayabusaansa talvella hankkinut Christian Jordas ajoi tasaisen sarjan parhaan tuloksen ollessa 363 km/h. Peter Holopaisen tulos oli 360 km/h ja Kawasaki ZX12R.llä ajaneen Tero Toivosen tulos 352 km/h.

Aamupäivällä nopeusmittaustapahtumassa ajaneita hämmensi järjestäjien kennomittauksen antamat tulokset, jotka ylittivät selvästi kuljettajien omien mittalaitteiden lukemat. Päivän mittaan kennojen etäisyyksiä säädettiin ja tulokset alkoivat sen jälkeen olla kutakuinkin samoja. Osa nyt ilmoitetuista tuloksista on ajajien omien mittalaitteiden tuloksia juuri siitä syystä, että aamupäivän ensimmäisissä ajoryhmissä kennotulokset eivät olleet välttämättä täysin luotettavia. Ne joilla ei omaa laitetta käytössä ollut, heiltä on ilmoitettu järjestäjien mittaama kennotulos. 

Share |
© 2005-2016 Motorrad Nordic Ab