KymiRingille haetaan F1-luokitusta

KUVA: Simo Kohonen
KymiRingin ratatyömaa viime syksynä

Iitin kunnassa Kouvolan ja Lahden välille on hyvää vauhtia nousemassa MotoGP-sarjan luokituksen mukainen moottorirata. Nyt ratayhtiö on hakenut KymiRingille myös kansainvälisen autoliitto FIA:n korkeinta kansainvälistä rataluokitusta.

FIA:n korkein luokitus FIA 1 mahdollistaa myös korkeimman autoluokan eli formula ykkösten kisan järjestämisen.

– KymiRingin rakentamisen tässä vaiheessa luokituksen (Grade) korotus on vielä kustannustehokasta. Ei olisi viisasta jättää tätä mahdollisuutta käyttämättä. Viime vuoden lopulla suoritetussa FIM:n ratatarkastuksessa keskityttiin turva-alueiden yksityiskohtiin, kuten pintamateriaaleihin ja kilparadan pinnan kaltevuuteen. Tarkastuksessa havaitut kehitystoimet on hyväksytty MotoGP:n järjestäjällä Dorna Sportsilla ja nyt muutossuunnitelmat ovat FIA:n analysoitavana. FIA suorittaa tarvittavat simuloinnit eri autoluokille mukaan lukien Formula 1. Tulemme rakentamaan Suomeen moottoriurheilun arvokilpailuille suorituspaikan. Kilpailuiden järjestäminen on sitten eri asia, KymiRingin kehitysjohtaja Timo Pohjola kertoo.

Autourheilun kattojärjestössä AKK:ssa radan luokituksen korotus herättää luonnollisesti suurta mielenkiintoa.

– On luonnollista, että lähdemme vakavasti tutkimaan mahdollisuuksista saada jollain aikavälillä Suomeen myös Formula 1 -kilpailut, toteaa AKK-Motorsport ry:n puheenjohtaja Juhani Pakari.

– KymiRing on valmistuttuaan koko pohjoisen Euroopan ainoa moottorirata, joka täyttää F1-vaatimukset ja mikä asiassa on myös hyvin merkittävää, rata on katsojien kannalta poikkeuksellisen hyvä, rata-alueelta on nähtävissä erinomaisen paljon, Pakari jatkaa.

Pohjolan mukaan FIA käsittelee KymiRingin hakemuksen helmikuun toisella viikolla. Ratamoottoripyöräilyn MotoGP-sarjan Suomen osakilpailun valmistelut ovat hyvässä vauhdissa vuodelle 2018. MotoGP-sarjan promoottori Dorna tulee vahvistamaan Suomen MM-osakilpailun ajankohdan tulevana kesänä ja alustava GP-sarjan kilpailukalenteri julkistetaan alkusyksystä kaudelle 2018. 

– Työt jatkuvat täydellä teholla taas kelien niin salliessa, Teemme Grand Prix –rataa, emme tietä. Jäiseen maahan ei rakenneta, Pohjola toteaa.

MotoGP-sarjan hallinnoija Dorna ja Suomen Moottoriliitto allekirjoittivat viime heinäkuussa sopimuksen road racingin Suomen Grand Prix MM-osakilpailun järjestämisestä KymiRing –radalla.

Moottoriurheilun ylimmän tason GP-kilpailujen järjestämiseen niin moottoripyörille kuin autoille vaaditaan merkittävä järjestämismaksu eli kynnysraha. Puhutaan miljoonaluvuista ja F1:n järjestämismaksu on arviolta 5-8 kertaa korkeampi kuin MotoGP-sarjan vastaava.

KymiRing-rataan pääsee tutustumaan Suomen Moottoriliiton ja KymiRingin yhteisellä osastolla 6g98 MP17 moottoripyöränäyttelyssä viikonloppuna.

    KUVA: Simo Kohonen
    Timo Pohjola
    KUVA: Arkkitehdit Sankari Osakeyhtiö
    Havainnekuva, KymiRing
Share |
© 2005-2016 Motorrad Nordic Ab