Mahdottomasta mahdollista - Pyörätuolista tavoittelemaan RR:n maailmanmestaruutta

KUVA: Petri Suuronen

”Moottoripyöräilyn ”mahdottomuus” on oikeastaan ollut ainoa asia, joka on minua harmittanut.” (Ulla Kulju)

Pyörätuolissa istuva ratamoottoripyöräilijä Ulla Kulju on saanut aiheellisesti suurta mediahuomiota harrastuksestaan. Julkisuuden hän sai tuntea käytännössä aika yllättävällä tavalla.

- Näin Mika Häkkisen lähihuoltiksella ja hän tuli kysymään, että olenko se tyttö, joka kilpailee moottoripyörällä. Silloin menin kerrankin sanattomaksi. 

Vuonna 2002 silloin 15-vuotiaan SM-tason lumilautailija Ulla Kuljun ura - ja sen lisäksi kyky kävellä - päättyi siihen kuuluisaan ”viimeiseen laskun”. Tämän kuun 21. päivänä hän taistelee invalidien road racingin maailmanmestaruudesta. Kilpailu ajetaan Le Mansin radalla MotoGP:n MM-osakilpailun yhteydessä.

Pyörätuoli ei ole Ulla Kuljun vauhtia hillinnyt, mieluummin päinvastoin. Hän opiskeli ensin lentokonemekaanikoksi ja myöhemmin insinööriksi. Nyt tämä kahden lapsen äiti valmistautuu ratamoottoripyöräilyn MM-kisoihin tosissaan. Testejä on keväällä ajettu jo Le Mansissa ja Gelleråsenissa. Briteissä Kulju on käynyt treenaamassa mentorinaan niinikään halvaantunut Talan Skeels-Piggins. 

Kuljun Yamaha YZF-R6 on saanut nappivaihteet, ja sen toimintaa täydentävät quickshifter ja blipperi. Osa Kuljun kilpakumppaneista käyttää jalkojen kiinnittämiseksi polkupyöristä tuttuja poljinlukkoja, mutta suomalainen on päätynyt tarrateipin käyttöön ihan käytännön syistä.

- Vaikka jalkani eivät kunnolla toimikaan, niin tykkään niistä niin paljon, että tahdon niiden irtoavan pyörästä tarvittaessa varmasti.

Ratamoottoripyöräilijä Ulla Kuljusta laajempi Petri Suurosen kirjoittama artikkeli tällä viikolla ilmestyvässä MP Maailmassa. Jos olet joskus luopunut haaveistasi koska ne tuntuvat mahdottomilta, niin kannattaa lukea juttu Ullasta ja miettiä asiaa uudelleen.

Share |
© 2005-2016 Motorrad Nordic Ab