Miksi?

Nicky Hayden ehti ajaa ammatikseen kilpaa moottoripyörällä lähes kaksi vuosikymmentä. Sitten kohtalo puuttui peliin - polkupyöräillessä.

Ajat työksesi kolmeasataa moottoriradalla, kaikkesi antaen ja riskejä kaihtamatta. Jokainen kerta kun lähdet varikolta radalle, hyväksyt että se saattaa olla viimeinen kerta. Kaato, kilpakumppanin ajovirhe, tekninen vika tai pieni öljyläikkä radalla, yksikin pieni asia saattaa aiheuttaa kohtalokkaan kaatumisen. Mutta selviät viisitoista vuotta MM-tasolla. Kymmeniä, jopa satoja startteja varikolta radalle jokaisena kautena. MotoGP:n maailmanmestaruutta kukaan ei voita varmistelemalla, vaan siihen vaaditaan 110-prosenttista yritystä ja riskien ottamista. Niin teki Nicky Hayden, sympaattinen ja ystävällinen yhdysvaltalainen ratamoottoripyöräilijä. Ja voitti MotoGP-luokan maailmanmestaruuden - ratamoottoripyöräilyn arvostetuimman tittelin - vuonna 2006. 

Lempinimi Kentucy Kid kuvastaa millainen Hayden oli: ikuinen pikkupoika joka halusi vain ajaa kilpaa. Jokaisen kilpailijan ura loppuu joskus. Palo ajamiseen loppuu, vauhti ei enää riitä tai jonkin muun syyn takia. Kenellekään ei soisi lopettamisen tapahtuvan kuten kävi Nicky Haydenille. Polkupyöräonnettomuudessa saatuja vammoja vastaan Hayden jaksoi taistella lähes viikon. Nyt taistelu on ohi. 

Sain kunnian tavata Hayden. Se muisto jää elämään. Kun Hayden ajoi Hondan tehdastiimissä Repsol-väreissä kuninkuusluokkaa, ostin CBR1000RR Firebladen samoissa Repsol-väreissä. Sillä pyörällä olin käymässä Assenissa, kun Hayden voitti MM-osakilpailun. Assenissa käyneet tietävät, miten täynnä moottoritien varret ja ylikulkusillat ovat hurraavaa yleisöä kilpailun jälkeen. Sen päivän voittajan väreissä olevalla Repsol-Hondalla sain kokea ihmisten tekemät aallot, ja huudot kuuluivat kypärän sisään asti. 

Perheeseenikin kuului pitkään ”Nicky Hayden”, novascotiannoutaja. Koiran nimeä ei valittu sattumalta. Kävimme hakemassa pennun Laguna Secan MotoGP-kisaa seuraavana päivänä. Kun tyttäreni näki ensimmäistä kertaa pennun juoksevan kohti takapää vinossa sivulle, totesi hän sen näyttävän aivan samalta kuin Nicky Haydenin ulostulo Laguna Secan korkkiruuvista. 

- Se on siinä, totesin. Koiran nimi oli päätetty. 

Vaikka maailmalta löytyy vieläkin menestyksekkäämpiä urheilijoita kuin Nicky Hayden yhdellä maailmanmestaruudella, niin itselleni hän on paljon enemmän. Malliesimerkki menestyksekkäästä ja hyväkäytöksisestä urheilijasta. Tai oli. Tuntuu epätodelliselta ajatella, että häntä ei enää ole. Muistot kuitenkin elävät.

Janne Huhtala

toimittaja

MP Maailma

Share |
© 2005-2016 Motorrad Nordic Ab